skip to Main Content

logo_behandeling

netbinnenOp tafel met een volle vacht

Bij het brengen van uw hond wordt besproken welke modellen mogelijk zijn voor uw hond. De ene hond is de andere niet en om teleurstelling te voorkomen is het goed om door te nemen wat voor u belangrijk is. Als een hond geen klitten heeft, is er veel mogelijk. Heeft een hond wel klitten dan zal het model hier aan aangepast moeten worden. Een paar klitjes achter de oren en in de oksels zijn niet zo’n probleem, die haal ik bijna onzichtbaar weg. Maar een hond met klitten over zijn hele lijf zal gekortwiekt moeten worden. Het klitvrij houden van de vacht is de taak van de eigenaar. Het zou voor de hond oneerlijk zijn om hem in de paar uurtjes dat hij hier is, te ontklitten. Want dit gaat uiteraard niet zonder pijn! Kortscheren is dan de oplossing. Dit is pijnloos. Vervolgens kan er thuis begonnen worden met borstelen van de korte vacht zonder klitten.

voorwerkenVoorwerken

Na het bespreken van het model en de mogelijkheden ga ik aan de slag. Uw hond wordt op tafel gezet en vervolgens haal ik de overtollige haren weg.
Het heeft namelijk geen zin haren te borstelen en te wassen die er toch af moeten. Met het borstelen scheid je de haren van elkaar. Dit maakt het wassen makkelijker. De shampoo kan dan dieper komen en zijn werk beter doen

badGewassen worden

Ik heb het steeds over de hond ‘in bad doen’. Dit wil niet zeggen dat ik een badkuip laat vol lopen en de hond hier in zet. Hij staat wel in een kuip, maar wordt hierin gedoucht.
Ik gebruik verschillende soorten shampoo. Witte hondjes worden met een speciale witshampoo gewassen en honden met huidproblemen behandel ik met betadineshampoo. Als er sprake is van vlooien was ik uiteraard met vlooienshampoo.
Bij het wassen is het niet alleen belangrijk om de hond goed in te soppen zodat hij schoon wordt. Belangrijker nog is het uitspoelen: achtergebleven shampooresten kunnen problemen zoals roos veroorzaken. Houd u daar zelf ook rekening mee als u de hond thuis wast.

fohnenDroogfohnen

Als de hond druipnat uit bad komt, wordt hij eerst met de handdoek lekker drooggewreven. Hierna pak ik föhn en borstel erbij. Door het voortdurend borstelen tijdens het föhnen, gaat het haar pluizig alle kanten op staan. Krullen worden recht geblazen en kunnen dan netjes gelijkgeknipt worden.

nawerkenNawerken

Eenmaal lekker droog en fris begin ik met het nawerken. De hond wordt weer opnieuw geschoren en voor bepaalde delen gebruik ik de schaar. Hierbij tellen ook de haren tussen de voetzolen mee. Het is ongelofelijk hoe vaak hier klitjes zitten. Dat kan niet lekker lopen!

oorhaarOren verzorgen

Een oor is een gevoelig onderdeel van de hond. Haren in het oor houden bacteriën vast waardoor oorontstekingen kunnen ontstaan. Voorzichtig haal ik overtollig haar uit het oor. Heeft de hond al last van zijn oren dan doe ik er niets aan. Natuurlijk laat ik dit aan de eigenaar weten en adviseer ik eventueel een bezoek aan de dierenarts.

tandenTanden nazien

Even in de bek kijken van de hond hoort ook bij mijn taken. Sommige honden ruiken sterk. uit hun straatje . Ouderdom speelt hierbij een grote rol. Door de tijd heen komt er nog al eens tandaanslag op het gebit. Dit veroorzaakt de nare lucht. In ergere gevallen kunnen tanden en kiezen ontstoken raken. Ook dan geef ik het advies om het te laten reinigen bij de dierenarts. Hij of zij kan u helpen en adviseren.

tandenpoetsenTanden verzorgen

Minimale tandplak kan ik verwijderen mits de hond dit toe laat. Weinig mensen staan er bij stil dat ze hierin zelf een grote rol kunnen spelen. Kauwstaven geven en 1x per week een tandenborstel langs de tanden van uw hond halen, doet wonderen. Het is altijd beter iets te voorkomen dan te genezen.

 

klaar3Algehele controle

In de tijd dat uw hond hier is, heb ik hem van onder tot boven vast gehad en bijna ieder plekje op zijn lijfje gezien. Als ik oneffenheden zoals bultjes, wratjes of wondjes heb gevonden, zal ik u daarvan op de hoogte stellen. Uiteraard verwijder ik eventuele teken en ga ik vlooien te lijf met vlooienshampoo.

klaarKlaar en snel naar huis

Dan komt het moment van naar huis gaan. Meestal wordt er bij het brengen een tijd afgesproken. In andere gevallen bel ik iets voor het einde van de behandeling. Het altijd weer een feest voor mij om te zien hoe blij baas en fris gewassen hond zijn bij de hereniging. Een net gekapte hond geeft mij altijd weer een goed gevoel. Ik heb dan eer van mijn werk. Tot de volgende keer!

Back To Top